Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

Τι θα μείνει;


Καλημέρα (λέμε τώρα...)

Ωραία, γύρισα απο τις διακοπές και τι βρήκα; Την Αττική παραδομένη στις φλόγες!
Ήδη απο το καράβι, πριν φτάσουμε καν στον Πειραιά, το σύννεφο που είχε απλωθεί στον ουρανό ήταν δυσοίωνο.
Όσο το καράβι πλησίαζε στον Πειραιά και η εικόνα "άνοιγε" μπροστά μας η αίσθηση πως κάτι δεν πάει καθόλου καλά, κάπου στην Αττική μεγάλωνε. Πριν προλάβω να τηλεφωνήσω για να μάθω τι γίνεται, μια κυρία με πλησιάζει και μου λέει πως καίγεται το Γραμματικό, ο Μαραθώνας και δεν θυμάμαι τι άλλο.
Απο το τηλέφωνο πληροφορήθηκα και τα υπόλοιπα καθώς και τα ερωτηματικά αν ήταν εμπρησμός ή η φωτιά άναψε απο φυσικά αίτια κλπ.

Και τώρα τι κάνουμε;

Κάθε χρόνο λοιπόν η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν τραγωδία χωρίς την ιερή Κάθαρση στο τέλος.
Η πολιτεία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 δεν έκανε παρά ελάχιστα πράγματα για να προλάβει το κακό ή για να το αναχαιτήσει όταν εκδηλωθεί.

Ίσως και οι πολίτες που ζουν δίπλα σε περιοχές υποψήφιες για πυρκαγιά δεν απαίτησαν έντονα και δυναμικά έργα πρόληψης κι αν απαίτησαν μέσω δήμων, νομαρχίας ή άλλων θεσμών, δεν εισακούστηκαν και το πράγμα έμεινε εκεί. Απο κει και πέρα ο καθένας απο μας, πόσα μπορεί να κάνει μόνος του για να προστατεύσει μια περιοχή;


Κατά τα άλλα, πριν απο ενα μήνα μάθαμε πως 33.000.000 € θα δοθούν στην ΕΛΑΣ για να εξοπλιστεί καλύτερα και να αλλάζει τον αδόξαστο στους πολίτες όταν διαδηλώνουν. Αυτή ήταν η άμεση αντίδραση της πολιτείας μετά τα Δεκεμβριανά που φοβάται τις αντιδράσεις των πολιτών λόγω της οικονομικής κρίσης και της ηλιθιότητας που την διακατέχει.

Για τις πυρκαγιές ποιά ήταν;

Θα θυμάστε το μπάχαλο με τις αποζημιώσεις, όπως θυμάστε και πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τις περιουσίες τους στη φωτιά και πόση πανίδα και χλωρίδα, σπάνια και μη, μας αποχαιρέτησε.
Άμεση ήταν και η αντίδραση του κράτους στην κινητοποίηση των εποχικών πυροσβεστών στο κέντρο της Αθήνας, πριν απο μερικούς μήνες, με θέμα τις υποσχέσεις του κράτους για μονιμοποίηση, εξοπλισμό και εκπαίδευση τους, που δεν τηρήθηκαν-ως συνήθως. Οχι, δεν έγινε διάλογος...απλά κατεστάλλει η κινητοποίηση με τους εποχικούς πυροσβέστες να λένε "τα ρέστα μου" και το Κράτος-ΜΑΤ να απαντά "τα βλέπω".

Το θέμα όμως των πυρκαγιών δεν είναι παρτίδα πόκερ για να βασιζόμαστε στην τύχη, στην όποια τεχνική μας και τελικά στο αν μπλοφάρει ο συμπαίκτης απέναντι ή οχι, για να το αντιμετωπίζει κατά αυτό τον τρόπο το κράτος. Είναι θέμα μείζονος σημασίας και σαν τέτοιο, πρέπει να αντιμετωπίζεται με οργάνωση, σοβαρότητα, προσοχή, υπευθυνότητα και πολλή, μα πολλή δουλειά απο τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να έχει κάποιο αποτέλεσμα όταν εκδηλώνονται τα μέτωπα της φωτιάς.



Επιπλέον είναι σημαντικό να μην υπάρχουν βροχές σε περιοχές της Ελλάδας που δεν καίγονται, γιατί τότε σύμφωνα με τον Μαρκογιαννάκη και όσο είναι αυτός στα πράγματα, τα ελικόπτερα δεν πετούν να σβήσουν τη φωτιά σε περιοχές που καίγονται, γιατί αυτόματα θα λειτουργήσει το ...φαινόμενο της πεταλούδας, οπότε είναι περιττές οι πτήσεις και επομένως η κατάσβεση της πυρκαγιάς!

Αυριο λίγο μετά τις 6 το πρωί, το Θηρίο Β' θα σας περιμένει να συντονιστείτε στους 105,5.
Σας έφερνα τη θαλασσινή αύρα του Αιγαίου και του Ικάριου για δώρο, αλλά μου εξατμίστηκε με το που πάτησα το πόδι μου στον Πειραιά χτες...συγγνώμη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου