Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Νέα Τάξη Πραγμάτων-Μπάτσοι Προστάτες του Πολίτη



πηγή tvxs.gr

Οι αποκαλυπτικές εικόνες που τράβηξε ο Στέλιος Ελληνιάδης και εξασφάλισε το Tvxs αργά χθες βράδυ μιλούν από μόνες τους. Στην πρώτη σκηνη είναι ο Νίκος Μανιός, καταδικασμένος σε πολυετή φυλάκιση τα χρόνια της δικτατορίας για τη συμμετοχή του στην Οργάνωση «20ή Οκτώβρη», που διαμαρτύρεται για την παρουσία και τη συμπεριφορά της αστυνομίας .

Του Στέλιου Κούλογλου.

Λίγα λεπτά πριν, περίπου 30 αστυνομικοί είχαν εισβάλει για έλεγχο στο βιβλιοπωλείο-πολυχώρο Floral συλλαμβάνοντας δύο από τους θαμώνες και προκαλώντας τη δικαιολογημένη αντίδραση των υπόλοιπων.

Κάποιοι είχαν προηγουμένως πετάξει πέτρες σε αστυνομική περίπολο μακριά από την πλατεία Εξαρχείων, αλλά όπως έχει ήδη αναλυθεί στο Tvxs σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να συλλαμβάνονται οι δράστες και όχι να ξεκινούν μαζικά αντίποινα εναντίον της συνοικίας και των περαστικών.

Πίσω στο βίντεο, στη φραστική λογομαχία Μανιού-αστυνομικών επεμβαίνει ο Δημήτρης Παπαχρήστος, ο οποίος κάνει ότι πάει να τραβήξει το κράνος ενός εκ των αστυνομικών που τον συλλαμβάνουν. Η απαίτηση των παρευρισκομένων να ξέρουν οι αστυνομικοί ότι ο Παπαχρήστος ήταν εκφωνητής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και να τον αναγνωρίσουν είναι φυσικά εξωπραγματική. Και, σε κάθε περίπτωση, ένας επώνυμος δεν πρέπει να έχει διαφορετική επιχείρηση από έναν απλό πολίτη: οι αστυνομικοί μπορούσαν να ελέγξουν τον Παπαχρήστου. Δεν υπάρχει όμως λόγος να τον συλλάβουν και μάλιστα περνώντας του χειροπέδες, ενώ δεν προβάλλει καμία αντίσταση. Για τις συλλήψεις των Ελληνιάδη-Δαματόπουλου, δηλαδή των άλλων δύο δημοσιογράφων που απλώς απαθανατίζουν τα συμβάντα με τα κινητά τους τηλέφωνα δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία.

Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι οι Ελληνες αστυνομικοί δεν είναι εκπαιδευμένοι για να αντιμετωπίζουν περίπλοκες καταστάσεις οι οποίες απαιτούν γνώση ψυχολογίας και γερά νεύρα. Οταν αρχίζουν τα δύσκολα είτε συλλαμβάνουν είτε... ψεκάζουν.

Αργότερα στην αστυνομία, ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε να μιλήσει με τον Στέλιο Ελληνιάδη, του ζήτησε συγνώμη για το περιστατικό και πρόσθεσε ότι" δεν είναι αυτή η πολιτική που θέλει να ακολουθήσει". Ο κ. Ελληνιάδης του θύμισε όμως ότι μπορεί οι ίδιοι να απελευθερώθηκαν σύντομα επειδή έτυχε να είναι γνωστοί, τι θα συνέβαινε όμως αν επρόκειτο για απλούς πολίτες ή περαστικούς; Ο υπουργός «Προστασίας του Πολίτη» του είπε ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα με τη συμπεριφορά της αστυνομίας την οποία «δεν μπορεί να ελέγξει».

Σε αυτή όμως την περίπτωση, αναρωτιέται κανείς πως ο κ. Χρυσοχοΐδης προχωρά σε μαζικές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια. Σε σχετικό σχόλιο είχα γράψει 10 μέρες πριν:

Ο κ. Χρυσοχοΐδης μάλλον αγνοεί ότι στη διάρκεια της απουσίας του από το Υπουργείο η αστυνομία “ζαρντινιεροποιήθηκε” ακόμη περισσότερο. Οι αστυνομικοί έμπαιναν στα μπαρ της περιοχής ρίχνοντας τον φακό στα πρόσωπα πελατών και δηλώνοντας ειρωνικά ότι κάνουν φορολογικό έλεγχο […] Τι θα γινόταν αν ένας ακόμη Κορκονέας αναλάμβανε πρωτοβουλίες προχθές το βράδυ;
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ξεκίνησε έναν πετροπόλεμο που δεν λύνει το πρόβλημα και δεν μπορεί να κερδίσει.

Τι άλλο να προσθέσει κανείς; Τα ίδια επαναλήφθηκαν χθες στο Φλοράλ και θα επαναλαμβάνονται συνέχεια.

Συνεχίζουμε απο το tvxs.gr

Την «απαράδεκτη» και «βίαια» συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων κατά τα χθεσινά επεισόδια στην καφετέρια Φλοράλ, στα Εξάρχεια, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κάνει λόγο για «προσπάθεια διαμόρφωσης ενός μόνιμου κλίματος αστυνομοκρατίας στην περιοχή των Εξαρχείων», καλώντας τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στα Εξάρχεια, κατά τα οποία περίπου 30 αστυνομικοί συνέλαβαν το γνωστό συγγραφέα Δ.Παπαχρήστο. Ο άλλοτε εκφωνητής του Πολυτεχνείου διαμαρτυρήθηκε, όταν η ομάδα των αστυνομικών συνέλαβε δύο νεαρούς μαθητές. Τη σύλληψη του Παπαχρήστου προσπάθησε να καταγράψει με το κινητό του ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Σωτήρης Δαματόπουλος, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και ο ίδιος. Στη συνέχεια, αφέθηκαν ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες.

Λίγο πριν σημειωθούν τα γεγονότα, είχαν αποχωρήσει από την περιοχή ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, και ο δημοσιογράφος, Σταύρος Θεοδωράκης, οι οποίοι συμμετείχαν στην παρουσίαση του βιβλίου του Χριστόφορου Κάσδαγλη, στην καφετέρια Φλοράλ.

Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΡΟΚΛΗΤΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΕ ΧΩΡΟ ΟΠΟΥ ΓΙΝΟΤΑΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Καταγγέλλουμε την πρωτοφανούς προκλητικότητας εισβολή ένστολων αστυνομικών δυνάμεων κατά το τέλος της παρουσίασης του βιβλίου του Χριστόφορου Κάσδαγλη στον βιβλιοχώρο Φλωράλ στην πλ. Εξαρχείων.

Λίγο μετά το τέλος της εκδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, ο Δημήτρης Κουμάνταρος, ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος και ο συντονιστής Σταύρος Θεοδωράκης, αστυνομικές δυνάμεις με προκλητικό τρόπο και παραβιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας εισέβαλαν στο χώρο, ζητώντας στοιχεία και ασκώντας σωματικό έλεγχο στους παρισταμένους.

Αποτέλεσμα αυτής της βίαιης συμπεριφοράς των αστυνομικών δυνάμεων ήταν η σύλληψη του Δημήτρη Παπαχρήστου, του Ελληνιάδη Δ.,, του Σωτήρη Δαματόπουλου, οι οποίοι προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ.

Η αυτή συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων εντάσσεται στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός μόνιμου κλίματος αστυνομοκρατίας στην περιοχή των Εξαρχείων όλο το τελευταίο διάστημα.

Θεωρούμε πως είναι μεγάλες οι ευθύνες του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοϊδη τον οποίον καλούμε άμεσα να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες που του αναλογούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί αντίπαλος σε κάθε προσπάθεια επιβολής ενός νέου κλίματος αστυνομοκρατίας και καλεί για το θέμα αυτό σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 22/10 στις 12.30 στο χώρο του βιβλιοπωλείου Φλωράλ (Θεμιστοκλέους 80).


Eρώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη υπέβαλε και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Λίγο μετά το τέλος παρουσίασης του βιβλίου του Χριστόφορου Κάσδαγλη σε βιβλιοχώρο των Εξαρχείων, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Σ. Θεοδωράκη και ομιλητή εμένα, που μόλις είχα αποχωρήσει, αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στον χώρο.

Με προκλητικό τρόπο, με ενέργειες που παραβιάζουν κάθε έννοια νομιμότητας, ζήτησαν τα στοιχεία των παρευρισκομένων και μετά προέβησαν αναίτια σε προπηλακισμούς και συλλήψεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφων.

Συγκεκριμένα συνελήφθηκαν οι Δ. Παπαχρήστος, Σ. Ελληνιάδης και Σ. Δαματόπουλος οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι όπως πληροφορηθήκαμε, μόνο μετά από δική σας παρέμβαση.

Το κλίμα τρομοκρατίας που έχει επιβληθεί στα Εξάρχεια το τελευταίο διάστημα, έχει προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων, αφού μέχρι στιγμής 2.500 πολίτες και επιχειρηματίες έχουν υπογράψει κείμενο όπου ζητούν να σταματήσει αυτή η κατάσταση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

· Τι μέτρα θα λάβετε ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων;

· Σε τι αποσκοπεί αυτή η προσπάθεια μόνιμου κλίματος αστυνομοκρατίας στα Εξάρχεια από τις 4 Οκτωβρίου και μετά;

· Τι μέτρα θα λάβετε ώστε να υπάρξουν συνέπειες για όσους αστυνομικούς προχώρησαν σε αυτές τις ενέργειες, αφού εσείς ο ίδιος έχετε δεσμευτεί πως δεν θα επιτρέψετε φαινόμενα αυταρχισμού από τις αστυνομικές δυνάμεις;»


****************************************

Τελικά, τί γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;

- Γιατί φύτρωσαν στα Εξάρχεια, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης, τόσα κράνη, ασπίδες, γκλοπς; Γιατί άνθρωποι δεν κατοικούν μέσα στις στολές.

- Γιατί δεν εξηγεί ο Υπουργός Προστασίας Του Πολίτη στους..." Προστάτες του Πολίτη" τί εννοεί όταν μιλάει για "άβατα", "βάνδαλους" και "χούλιγκανς"; Για να καταλάβουν μια και καλή, πως οι πολίτες που πίνουν καφέ ή κάνουν βόλτα στα Εξάρχεια ή κάπου αλλού, δεν ανήκουν σε καμία απο τις παραπάνω κατηγορίες και να τους αφήσουν στην ησυχία τους.

- Οσο για τα Εξάρχεια, ΝΑΙ, είναι "άβατον" πλέον, αφού με τόση... προστασία που έπεσε μαζεμένη-άγνωστο γιατί-μετά τις 4 Οκτωβρίου, κάτοικοι και επισκέπτες των Εξαρχείων έχουν ενα σωρό προβλήματα , επομένως, όσοι μπορούν, απέχουν.

- Γιατί φυτεύει ΜΑΤ και άλλα "πράσσειν άλογα" στα Εξάρχεια; Δεν καταλαβαίνει πως αυτό απο μόνο του προκαλεί; Χάθηκαν οι απλές περιπολίες;

- Μετά τα..."μεμονωμένα περιστατικά" της ΝΔ ήρθαν τα..."ατυχή περιστατικά" της πράσινης ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ ν' αλλάξουν τον κόσμο με το ίδιο ανεκπαίδευτο και σκληροτράχηλο υλικό.

Σοσιαλισμός ΚΑΙ βαρβαρότητα δηλαδή!

Αν και για το πρώτο έχουμε τις αντιρρήσεις μας.

6 σχόλια:

  1. Καλησπέρα , έχω την άποψη , πως η παρέμβαση - ερώτηση προς τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ. ήρθε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση .
    Το παιγνίδι επικοινωνίας το κέρδισε ο "παρασημοφορημένος" αναμφισβήτητα !
    Οχι πως είμαι πως είμαι υπερ της άποψης να κάνουμε παιγνίδια . Κάθε άλλο μάλιστα .
    Πιστεύω , πως ο πρόεδρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ , πρέπει να απαιτήσει την παραίτηση Χρυσοχοίδη . Θεωρώ πως η ανακοίνωση της "άλλης" αριστεράς , είναι ρεαλιστικότερη .
    Ο ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ !
    Αφήστε που ούτως ή άλλως ο Τσιατούρας θα έφευγε ...

    σ.σ. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ....ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΤΣΙ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. προσωπικώς πάντως, ως κατοικούσα...δεν κατεβαίνω προς τα κάτω...δεν έχω διάθεση για ελέγχους κ.λ.π.
    Σιχάματα!Παλιόμπατσοι, με σοσιαλισμό ή μη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ... άσε που μας βγήκε από αριστερά στο θέμα της κουκούλας ο ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ....

    ελεος πια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χαχαχα τώρα μόλις είπε στο ΜΕΓΚΑ ο Υπ.ΠΡΟ.ΠΟ. , πως "όποιος παρενοχλεί θέση εργασίας" θα συ λαμβάνετε ....
    Ειρήνη και Γιώργο...
    σας παρακαλώ , μεταφέρετέ του , πως τ' αφεντικό μου με παρενοχλεί ....ας αναλάβει δράση κι ας του στείλει τα ΜΑΤ !!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. xaxxaxxa
    κι εγώ τον ακούω...
    πάει και η κουκούλα κύριε ΑΜ
    άσε που τα στέτζ έγιναν σταζ και σταζιε....άλλο αέρα παιδί μου ο σοσιαλισμός!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Κόκκινο Μπαλόνι

    ναι , ναι , αφού να φανταστείς η κυρία Χ. μου ανακοίνωσε πως θα εγγραφεί σε ινστιτούτο ξένων γλωσσών για ταχεία εκμάθηση γαλλικών !!!!!!!!
    βρε τι σου είναι αυτός ο σοσιαλισμός.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή