Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2010

Τον Χάρο τον ρώτησε αν τον φοβάται;Κυριακή, Άγια μέρα κι ευλογημένη. Ξεφυλλίζω "Το Βήμα" και... τσουπ! Πέφτω πάνω σε ρεπορτάζ που αφορά στον Πολιούχο της εκπομπής, τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κωνσταντίνο - χτύπα ξύλο - Μητσοτάκη. Μπρρρ...

Το θέμα υπογράφει ο γνωστός δημοσιογράφος Ν. Χασαπόπουλος. Κάντε ένα κόπο - αν σας βαστάει - να το διαβάσετε! Το λιτό μνήμα απεικονίζεται στην τρίτη δεξιά φωτογραφία.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=316308&dt=21/02/2010


«Δεν με τρομάζει ο θάνατος» Ο κ. Μητσοτάκης δεν διστάζει να μιλήσει για την τελευταία του κατοικία που ετοιμάζει στην περιοχή του Αργουλιδέ Χανίων

Το μυστικό στους βράχους στην περιοχή Αργουλιδές στο Ακρωτήρι είναι καλά κρυμμένο. Για τους Χανιώτες, οι βράχοι του Αργουλιδέ είναι μια εξαίσια περιοχή, γεμάτη ελιές, περίπου ένα χιλιόμετρο ευθεία από τους τάφους των Βενιζέλων, και συχνά ανεβαίνουν εκεί περιπατητές για να αγναντέψουν το ηλιοβασίλεμα στο Κρητικό Πέλαγος. Προνομιακή περιοχή, με ζηλευτή ηρεμία, σε ένα χρυσοπράσινο περιβάλλον που μόνο το πέρασμα αδέσποτων κατσικιών διαταράσσει την ησυχία του. Σε μικρή απόσταση από τους βράχους βρίσκεται ένα μικρό νεκροταφείο. Τελευταίως οι πιο παρατηρητικοί επισκέπτες πρόσεξαν ότι οι βράχοι στον Αργουλιδέ έχουν σκαφτεί και λαξευτεί προσεκτικά. Οι εργάτες τούς έδωσαν τη μορφή ενός διπλού μνημείου απέριττου, που δεν έρχεται σε αντίθεση με το φυσικό περιβάλλον. Ιδιοκτήτης της περιοχής είναι ο κ. Κ. Μητσοτάκης, 92 ετών, πρώην πρωθυπουργός, επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ. Οχι ολόκληρης της περιοχής, που καταλαμβάνει περί τα 10 στρέμματα, αλλά ενός μικρού μέρους της, εκεί όπου βρίσκονται οι βράχοι. Ακριβώς σε αυτό το σημείο ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζει την τελευταία του κατοικία.


Οι επισκέψεις στην Κρήτη
Τα τελευταία χρόνια ο κ. Μητσοτάκης συνηθίζει να μεταβιβάζει μέρη της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει στην Κρήτη στα παιδιά και στα εγγόνια του. Την έκταση στην περιοχή του Αργουλιδέ όχι μόνο δεν την έχει μεταβιβάσει σε κανέναν, αλλά όταν επισκέπτεται το Ακρωτήρι περνά συχνά από εκεί, στηριζόμενος στην κατσούνα του (αυτό το ιδιόμορφο κρητικό μονοκόμματο μπαστούνι που φτιάχνεται από ρίζες δένδρων), και μοιάζει να επιβλέπει και να επιθεωρεί: από τις εργασίες στους βράχους ως τη δενδροφύτευση και τη διάπλαση του χώρου γύρω από τους σκαμμένους βράχους. Αλλωστε έχει κάθε λόγο να περνά κάθε φορά που βρίσκεται στην Κρήτη από τον Αργουλιδέ. Κοντά στους σκαμμένους πλέον βράχους βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού, το οποίο, όπως λέγεται, ο ίδιος το πήρε υπό την προστασία του για να τιμήσει τη μητέρα του Σταυρούλα, το γένος Πλουμιδάκη, που τόσο πολύ αγαπούσε.

Τόσα παιδιά έκανε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά κανένα δεν πήρε το όνομα της μητέρας του, και έτσι φρόντισε να υπάρξει ένα ολόκληρο εκκλησάκι λαξευμένο σε βράχο και της το αφιέρωσε. Ειδική άδεια για τη διαμόρφωση των βράχων και για τη λειτουργία της εκκλησίας στην περιοχή Αργουλιδές ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε και πήρε, όπως βεβαιώνει ο πρώην βουλευτής της ΝΔ κ. Στ. Νικηφοράκης , προσωπικός φίλος του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, από τον τότε μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου και σημερινό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο.

«Τον χώρο αυτό μού τον πρότεινε η κόρη μου η Αλεξάνδρα. Είναι ένα μικρό νεκροταφείο, με μια εκκλησία χωμένη στους βράχους, με πυκνή βλάστηση, κοντά σε ένα μικρό και ταπεινό χωριουδάκι, άγνωστο στον πολύ κόσμο» εξηγεί ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ σε συνομιλία που είχε με «Το Βήμα». Και προσθέτει: «Ολα αυτά τα χρόνια φρόντισα και φτιάξαμε διάφορα, όπως περιμάντρωση, συντήρηση των δένδρων, αύξηση της πυκνής βλάστησης, δημιουργία δύο τάφων...».

Ο κ. Μητσοτάκης «κατεβαίνει» κάθε χρόνο στην Κρήτη στις 28 Ιουνίου για το καλοκαίρι και ήδη έχει ειδοποιήσει πως θα επισκεφθεί και πάλι τους βράχους για να επιθεωρήσει τα έργα και να αγναντέψει τη θάλασσα. Καμιά φορά παίρνει μαζί του και τη σύζυγό του Μαρίκα για συντροφιά. Αλλωστε κάθε φορά που επισκέπτεται την Κρήτη διαπιστώνει ότι όλο και λιγότεροι παλιοί σύντροφοι του έχουν απομείνει. Πολλοί αγαπημένοι και δοκιμασμένοι φίλοι του, παλαιά πολιτικά στελέχη και συνεργάτες του δεν βρίσκονται πια εν ζωή. Εχει όμως τις επόμενες γενιές, τα αγαπημένα του εγγόνια, με τα οποία διασκεδάζει κάνοντας μακροβούτια στην παραλία στο Μαράθι. Είναι αλήθεια, παραδέχονται οι συνεργάτες του, ότι ο κ. Μητσοτάκης, όπου και να πάει, όποια ασχολία κι αν έχει, δεν εγκαταλείπει ποτέ την Κρήτη και τώρα τελευταίως δεν εγκαταλείπει και την περιοχή όπου βρίσκονται οι βράχοι και το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού. Μένει στην Κρήτη συνήθως ως τις 14 Σεπτεμβρίου και ανήμερα του Τιμίου Σταυρού πάντοτε περνά από τους βράχους του Αργουλιδέ: «Πριν φύγω από την Κρήτη γίνεται ένα μικρό πανηγυράκι στην περιοχή Αργουλιδές, στήνονται τραπέζια, τιμούμε τη γιορτή και μετά φεύγω για την Αθήνα» λέει.

Πάρκινγκ και δωρεάν παροχή

Τα έργα προχώρησαν, η διαμόρφωση των βράχων προχώρησε, αλλά δεν επαρκούσε ο χώρος. Ετσι παρακάλεσα τον φίλο μου, τον κ. ΚυριάκοΜαμιδάκη, και αγόρασε μια έκταση 6 στρεμμάτων και τη χάρισε, για να υπάρξει έτσι και χώρος πάρκινγκ. Εχουμε ετοιμάσει τα πάντα, ακόμα και για τα μάρμαρα τα πεντελίσια φροντίζω τώρα να υπάρχουν» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, η οικογένεια του οποίου διαθέτει οικογενειακό τάφο στο Α Δ Νεκροταφείο, πλην όμως ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ διαμορφώνει τον χώρο στον Αργουλιδέ.


Η Μις Ελλάς και ο Πατρελλαντώνης
Φίλοι από τα παλιά δεν υπάρχουν πια. Ισως η κυρία Νταίζη Μαυράκη, εξαδέλφη του, πρώην Μις Ελλάς (και παρ΄ ολίγον αναπληρώτρια Μις Υφήλιος τη δεκαετία του ΄60), και ο γυναικολόγος σύζυγός της κ. Αντ. Κομνηνός λογαριάζονται ως «φίλοι από τα παλιά», και έτσι τον συντροφεύουν καμιά φορά στα μακροβούτια στο Μαράθι. Ισως ελάχιστοι το γνωρίζουν, αλλά μετά την εγχείρηση στην καρδιά στην οποία υπεβλήθη ο κ. Μητσοτάκης απαραιτήτως «κάνει» οκτώ χιλιόμετρα ημερησίως. Οταν βρεθεί στην Κρήτη, έναδυο χιλιόμετρα τα κάνει στην περιοχή Αργουλιδές.

Η μεγαλύτερη όμως ικανοποίηση που έχει είναι όταν βγαίνει από τη θάλασσα και πηγαίνει σε ένα ουζερί δίπλα, με την ονομασία «Πατρελλαντώνης», όπου εκεί όλοι τον αναγνωρίζουν, τον αποκαλούν «σύντεκνε» - σπανίως «πρόεδρε» -, και ύστερα από δυοτρεις συστάσεις του τύπου «ίντα κάνεις, κουμπάρε», τον προσκαλούν για κρητικούς μεζέδες που περιλαμβάνουν σαλιγκάρια, σουπιές, αχινούς, ντάκο, ντοματοσαλάτα και θαλασσινά και, βεβαίως, παγωμένη τσικουδιά. Πίνει πάντοτε τις τσικουδιές του. Απαραιτήτως όλα αυτά συνοδεύονται με πολιτική συζήτηση.

6 σχόλια:

 1. μας συγκίνησες θηρίο μου, .ωστε η κόρη του, Αλεξανδρα υπό την επήρρεια του καποιου εκατομμυρίου που εισέπραξε για τη ΜΚΥΟ της πρότεινε στον δυστυχή γέροντα τόπο για την τελευταία του κατοικία! μα αυτό είναι απάνθρωπο!
  ούτε ο Ληρ να ήτο! ας μαντέψουμε όμως την Κορδήλια.
  παραβλέποντας με βδελυγμία την τελευταία παράγραφο με τους μεζέδες σε πληροφορώ ότι την καθαρή δευτέρα διέπραξα κατάμαυρο ριζότο με σουπιές και μελάνια που δεν σκέφτηκα να το αφιερώσω στον "μπρρρρρ τοκ τοκ"
  καλό ξημερωμα
  κα σκουγκ
  υγ καταπράσινο το νησάκι σου από ψηλά και το φράγμα τιγκαρισμένο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τίτλος θεϊκός.

  Πάντως εκείνο που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πώς διατηρείται έτσι. Γεννηθής το 1918 παρακαλώ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κα Σκούγκ, την ανάρτηση έκανε το Θηρίο Α' το οποίο αρέσκεται τελευταίως να παίζει με την τύχη του ασχολούμενος με πράγματα που ξεπερνούν τα ανθρώπινα:-) Και μετά ξινίζει τα μούτρα του για τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας!!!
  Όντως το νησάκι μου είναι πράσινο κι απο νερό καλά τα πάει-και φέτος- να είχε κι ανθρώπους που το εκτιμούν όσο του αξίζει τι καλά που θα ήταν, αλλά...
  Ωραίο ακούγεται το ριζότο:-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Χρήστο Μιχαήλ, προχτές το ίδιο αναρωτιόμασταν και μεις...ο τίτλος δεν είναι τυχαίος...πολλές φορές το έχουμε πει απο την εκπομπή πως ακόμα κι ο Χάρος φοβάται να πλησιάσει κι ακόμα όποιος θέλει να εξασφαλίσει μακροζωία, να μείνει κάπου κοντά στην περιοχή που κατοικοεδρεύει ο Επίτιμος, ακριβώς γιατί είναι απαγορευμένη περιοχή για τον κύριο με τα μαύρα και το γιαταγάνι:-)

  Είμαι σίγουρη πάντως πως όταν κάνει τη βόλτα του ι στην περιοχή, κάθεται συχνά πάνω απ' την τελευταία του κατοικία και γελάει μ' εκείνο το γέλιο-ξέρεις πιο...:-)
  Μπα σε καλό μας πρωϊνιάτικο αρχή καινούργιας εβδομάδας!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή