Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Επίκαιρο ανάγνωσμα...


Περί φωτίσεως


Ενα εξαιρετικό βιβλίο που σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα! Τη Δευτέρα, μάλιστα σκεφτόμαστε να το κάνουμε δώρο σε τρείς τυχερούς απο σας...απο τις εκδόσεις Καστανιώτη.


Σε κάποια χώρα γίνονται εκλογές. Η καταμέτρηση των ψήφων στην πρωτεύουσα αναδεικνύει πρώτη δύναμη το λευκό με ποσοστό περίπου 70%. Oι εκλογές επαναλαμβάνονται την επόμενη Κυριακή και το λευκό ξεπερνά το 80%. Μπροστά στο διαφαινόμενο κενό εξουσίας, τα δύο μεγάλα κόμματα, ο κρατικός μηχανισμός και οι δημόσιες υπηρεσίες εγκαταλείπουν την πόλη, καταστρώνοντας αστυνομικά σχέδια για να ανακαλύψουν τον υποκινητή. Μια έκπληξη όμως περιμένει τους κρατούντες: ο πληθυσμός της πόλης αφυπνίζεται, «φωτίζεται», και ανακαλύπτει από την αρχή τις αξίες της αλληλεγγύης, της προσωπικής ευθύνης, της αλληλοβοήθειας. Το Κράτος όμως δεν έχει πει ακόμα την τελευταία λέξη...


Η φανταστική χώρα που περιγράφει ο Ζοζέ Σαραμάγκου έχει πολλές ομοιότητες με τη δική μας. Λίγο πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, είναι μια ευκαιρία να διαβάσουμε, και για αρκετούς ίσως να ξαναδιαβάσουμε, το μυθιστόρημα του νομπελίστα συγγραφέα και να σκεφτούμε πως αντί για απογοητευμένοι και αδιάφοροι πολίτες μπορούμε να γίνουμε ενεργοί και να διασφαλίσουμε τη δημοκρατία.

Ένα επίκαιρο μυθιστόρημα του μεγάλου νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάγκου.

2 σχόλια:

  1. πάρα πολύ καλό δώρο για τους τυχερούς !!!!

    σ.σ. τι κρίμα , μόνο 6.30 με 7.00 μπορώ να ακροασθώ :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε "αμ", μπορείς ωστόσο να πάρεις μέρος στην κλήρωση...τα ονόματα τα έχει πάντα η γραμματεία του σταθμού, οπότε μπορείς να μάθεις αν στάθηκες τυχερός. Ενίοτε ανεβάζουμε και στο blog τα ονόματα.
    καληνύχτα!:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή