Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Χωρίς Τίτλο...

Τρέμουν λέει στην Ευρώπη – και δικαίως – την εκλογική άνοδο της ακροδεξιάς στις πρόσφατες Ευρωεκλογές. Ανησυχία – και μάλιστα δικαίως εντονότατη – υπάρχει για τον ίδιο λόγο και στην Ελλάδα.

Διαβάζοντας όμως σήμερα στην Ελευθεροτυπία και πιο συγκεκριμένα το σχόλιο του Χρήστου Μιχαηλίδη με τον τίτλο «Το αυγό του φιδιού», μέσα στην εκλογική απογοήτευση των τελευταίων ημερών, αναθάρρησα! Έγραφε λοιπόν ανάμεσα σε άλλα:

Η ΓΚΛΕΝΤΑ ΤΖΑΚΣΟΝ, μία από τις πιο σπουδαίες ηθοποιούς της Βρετανίας, βουλευτής επίσης του Εργατικού Κόμματος, για το Χάμπστεντ και Χάιγκεϊτ στο Λονδίνο, με άρθρο της χθες στην εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», λέει ότι δεν θυμάται στη ζωή της να υπήρχαν «τέτοιες αηδιαστικές σκηνές», όσο εκείνη της νύχτας της περασμένης Κυριακής, που ο ηγέτης του Εθνικού (κατ' ακρίβειαν, εθνικιστικού) Κόμματος της Βρετανίας, Νικ Γκρίφιν, πανηγύριζε για την εκλογή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Κάποτε», λέει η Γκλέντα Τζάκσον, «όλοι εμείς, των υπόλοιπων δημοκρατικών κομμάτων, συζητούσαμε για το εάν πρέπει να ασχολούμαστε καν με τέτοια κατακάθια. Απερίφραστα σήμερα, λέω πως όχι μόνο θα ασχοληθούμε μαζί τους, αλλά εκθέτοντας κάθε παράλογη θέση τους, με τον πιο δυναμικό και τεκμηριωμένο τρόπο, θα τους ξεσκίσουμε!». Εννοείται, συμπλήρωσε, ότι «τα όπλα μας» είναι μόνο εκείνα τα οποία οι εθνικιστές και οι φασίστες δεν χρησιμοποίησαν ποτέ -δημοκρατικά.
«Πρέπει να είμαστε σκληροί κατά του φασισμού. Να επισημαίνουμε τα αίτια που τον προκαλούν, να ενημερώνουμε αδιάκοπα τον κόσμο πού οδηγεί ο φασισμός. Προτείνω μια νέα "κοινωνική οικιστική επανάσταση". Μια ανανεωμένη και ανθεκτική στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης. Πολιτικές πράξεις απτές, που να αγγίζουν τους απλούς πολίτες. Αυτά είναι τα όπλα που τρέμει ο κάθε Γκρίφιν, καθώς, κάθε τι που υπονομεύει την κοινωνική, πολιτική και, ναι, φυλετική ανισότητα, υπονομεύει θανάσιμα και την πλατφόρμα εξτρεμισμού αυτού του κυρίου».

Όλα αυτά στη Βρετανία των πρόσφατων σκανδάλων, του Μεγάλου Αδερφού, της μετανάστευσης, της βασίλισσας Ελισάβετ, της Μπρίτνεϊ Σπίαρς, των celebrities και του φουτμπόλ.

Εδώ, στο Ελλάντα, των πρόσφατων – κι όχι μόνο – σκανδάλων, του Μεγάλου Αδερφού, της βαλίτσας, της μίζας, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του αρτηριοσκληρωτικού σε επίπεδο ηγεσίας ΚΚΕ, των καναλιών, των καναλαρχών, των βο(υ)λευτών, των celebrities του κώλου και του φουτμπόλ, μέχρι προχθές σε πολλά δελτία ειδήσεων δεν άκουγες καν για «εκλογική άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη».
Αντ’ αυτού άκουγες το πιο εκλεπτυσμένο περί «εκλογικής ανόδου της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς στην Ευρώπη». Γιατί άραγε;

Στο Ελλάντα, ανακαλύψαμε το «αυγό του φιδιού» μόλις προχθές, το βράδυ των εκλογών. Σε κανενός το μυαλό δεν πήγε όμως, πως για να γεννηθεί το αυγό, έπρεπε πρώτα να γεννηθεί το ίδιο το φίδι. Και αφού γεννηθεί, να ταϊστεί στη συνέχεια με άφθονο πάμφθηνο τηλεοπτικό γάλα μέχρι να μεγαλώσει αρκετά για να αναπαραχθεί.

Μέχρι προχθές σε κανενός το μυαλό δεν πέρασε η ιδέα πως το αυγό του φιδιού, τόσο καιρό το βλέπαμε σχεδόν κάθε βράδυ στα τηλεπαράθυρα, αθώο, γυαλιστερό, και λείο, να εμφανίζεται μπροστά μας, και να απευθύνεται μπακάλικα στις... καρδιές και στα μυαλά «της απλής Ελληνίδας νοικοκυράς», «του απλού Έλληνα νοικοκύρη» – κάνοντας εθνικιστικό, ξενοφοβικό πολτό.

Κι έχει μέλλον η ιστορία – όπως και παρελθόν ζοφερό.
Όσο για μας; Εμμένουμε κατόπιν εκλογών στις διχαστικές πρακτικές που – επίσης ιστορικά – έχουν την τάση να εξοβελίζουν την Αριστερά και να την κρατούν στην αφάνεια. Άλλο που δεν θέλουν οι μεγαλοσχήμονες Pretenders δηλαδή.

Λάθη έγιναν, όπως πιθανόν να υπήρξαν και σημαντικές παραλείψεις. Την ίδια στιγμή έγιναν όμως και πράγματα για τα οποία μόνο υπερήφανοι μπορούμε να αισθανόμαστε όλοι όσοι ανήκουμε στο χώρο που πολιτικά εκφράζεται μέσω του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Και μόνο για το λόγο αυτό, η Ε Ν Ο Τ Η Τ Α αποτελεί για όλους μας το μονόδρομο προς το μέλλον. Αποτελεί το ανάχωμα που μπορεί να βάλει κάθε προοδευτικός πολίτης της ελληνικής κοινωνίας στο δεξιό κύμα που σήκωσαν πλέοντας πάνω στα λιμνάζοντα νερά της καθημερινότητάς μας, οι συντηρητικές πολιτικές πρακτικές των κρατούντων, με την πάντα πολύτιμη γι’ αυτούς αρωγή των μίντια.

Ένα μικρό εκ πρώτης όψεως «κυματάκι», που – αν δεν κινητοποιηθούμε άμεσα, με ολοκληρωμένες προτάσεις για τα προβλήματα των ανθρώπων, Ελλήνων και ξένων και κυρίως αν δεν πορευτούμε πολιτικά ενωμένοι – ιστορικά έχει δείξει πως εύκολα μετατρέπεται σε καταστροφικό τσουνάμι.

1 σχόλιο:

  1. Κερδισμένοι και χαμένοι των εκλογών
    (Ψυχρή ανάλυση για να ξέρουμε που βρισόμαστε)

    Η ΝΔ έχασε 1.339.685 ψήφους ή το 44,7% της δύναμης που είχε στις βουλευτικές του 2007 και έχασε 977.938 ψήφους ή το 37,1% της δύναμης που είχε στις ευρωεκλογές του 2004. Έχασε επίσης 3 από τις 11 έδρες που είχε.
    Με όποιο τρόπο και αν διαβάσεις τα αποτελέσματα είναι ο μεγάλος χαμένος των εκλογών.
    Το ΠΑΣΟΚ έχασε 848.843 ψήφους ή το (31,1%) της δύναμης που είχε στις βουλευτικές του 2007 και έχασε 204.468 ψήφους ή το (9,8%) της δύναμης που είχε στις ευρωεκλογές του 2004. Διατήρησε τις 8 έδρες στην Ευρωβουλή. (Παραλίγο δεν πήρε την ένατη). Είναι ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών γιατί βγήκε πρώτος. Αν ήταν βουλευτικές εκλογές θα έπαιρνε πρώτο εντολή για να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.
    Το ΚΚΕ έχασε 155.485 ψήφους ή το (26,6%) της δύναμης που είχε στις βουλευτικές του 2007, και έχασε 152.113 ψήφους ή το (26,2%) της δύναμης που είχε στις ευρωεκλογές του 2004. Έχασε επίσης 1 από τις 3 έδρες που είχε. Παρόλα αυτά είναι ικανοποιημένο γιατί διατήρησε το ποσοστό του σε σχέση με τις βουλευτικές του 2007 (έχασε μόνο 1,13 σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2004), διατήρησε την τρίτη θέση, και είδε το ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει στη πέμπτη θέση!.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 120.318 ψήφους ή το (33,3%) της δύναμης που είχε στις βουλευτικές του 2007, και έχασε 13.549 ψήφους ή το (5,3%) της δύναμης που είχε στις ευρωεκλογές του 2004. Διατήρησε τη 1 του έδρα στην Ευρωβουλή Δεν τα πήγε και πολύ άσχημα με τα νούμερα (ειδικά σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2004). Παρόλα αυτά θεωρείται από τους χαμένους (μερικοί επιμένουν από τους μεγάλους χαμένους), γιατί έχασε τη τέταρτη θέση από το ΛΑΟΣ, έπεσε άτσαλα μετά τη δημοσκοπική έκρηξη, βοήθησαν λίγο και τα μέσα επικοινωνίας και πάει λέγοντας.
    Το ΛΑΟΣ κέρδισε 94.854 ψήφους ή το (34,9%) της δύναμης που είχε στις βουλευτικές του 2007 και κέρδισε 114.186 ψήφους ή το (45,2%) της δύναμης που είχε στις ευρωεκλογές του 2004. Διπλασίασε τις έδρες του στη Ευρωβουλή. Πήρε τη πολυπόθητη τέταρτη θέση. Όπως και να το δεις είναι από τους μεγάλους κερδισμένους.
    Οι Οικολόγοι Πράσινοι κερδισμένοι, με μια έδρα να’χουν να πορεύονται.
    Ο Έλληνας πολίτης κέρδισε ή έχασε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή