Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Νάξος με τα ψηλά βουνά και τα βαθιά λαγκάδια...

"Πορτάρα"- Η είσοδος του Ναού του Απόλλωνα πάνω στο νησάκι "Παλάτια".

Η "Πορτάρα" είναι το πρώτο πράγμα που θα δείτε μπαίνοντας στο λιμάνι της Νάξου και αποτελεί το "σήμα κατατεθέν" του νησιού..Στέκεται εκεί απο το 523 π.Χ, επί Λίγδαμη, και ευτυχώς, δεν κατάφερε να τη ρίξει ούτε η επίσκεψη του Επίτιμου στο νησί τη δεκαετία του '90! Τη γλίτωσε και αντ' αυτής διαλύθηκαν κάτι δρόμοι και έγινε μια μικρή σεισμική δόνηση! Είναι χτισμένη έτσι ώστε "να βλέπει" το ιερό νησί της Δήλου.
Εδω σύμφωνα με τον μύθο εγκατέλειψε την Αριάδνη ο Θησέας, κατά την επιστροφή του απο την επιχείρηση "Μινώταυρος". Η Αριάδνη, αντί να τα "βάψει μαύρα" που την παράτησε ο αχάριστος ημίθεος, αντικατέστησε την απώλεια του με τον Διόνυσο, που ήταν θεός και -επιπλέον- ολο το νησί ήταν αφιερωμένο σε κείνον! Την εκδοχή πως αυτοκτόνησε απο τη λύπη της, δεν την πίστεψα ποτέ!:-)

Διανυκτέρευση και ανατολή απο την κορυφή του "Ζα", Άνοιξη.

Το βουνό είναι αφιερωμένο στο θεό Δία που λέγεται πως πέρασε ενα διάστημα των παιδικών του χρόνω εδώ. Υπάρχει ένθετο μάρμαρο στο μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή με σκαλισμένη επιγραφή "Όρος Διός Μηλωσίου" το βουνό είναι αφιερωμένο στον Δία, προστάτη των κοπαδιών ("ζα" κοπάδι απο κατσικοπρόβατα), είναι δύσκολο όμως να τη βρείτε, λόγω της περίεργης θέσης της.

Πύργος του Χειμάρρου(φρυκτωρία)-Χείμαρρος, Καλαντός

Αυλιά-περιοχή Πολύχνι,όταν η φύση δημιουργεί...


Καλαμίτσια-Μοναστήρι Ισουητών



Μουτσούνα-Βαγόνια του εναέριου για τη μεταφορά της σμύριδας και το ομώνυμο λιμάνι


Οι παραπάνω φωτογραφίες είναι απο το προσωπικό αρχείο του Θηρίου Β'


Προσπαθώ εν μέσω εργασίας, ν' ανεβάσω ενα post που θα δώσει μερικές πληροφορίες για τη Νάξο σχετικά με το ταξίδι "τρέχει" αυτές τις μέρες στην εκπομπή. Δύσκολο το εγχείρημα.
Θέλω να γράψω για το νησί όπως το έχω δεί , οχι μέσα απο τουριστικούς οδηγούς , αλλά με τα ίδια μου τα μάτια.

Φιλότι

Να περιγράψω τις διαδρομές του, την ομορφιά της φύσης του, τη σπάνια χλωρίδα του , τις αμμουδιές του, τα σπήλαια, την διαδρομή κάτω απ' την πανσέληνο τ' Αυγούστου μέχρι την κορφή του Ζα -το ψηλότερο σημείο των Κυκλάδων , 1004 μ.-για να δω τον ήλιο να υψώνεται μέσα απο τη θάλασσα και να ρίχνει το φώς του σιγά-σιγά και απαλά στο νησί και τους Σπιζαετούς να καλημερίζουν με το πεταγμά τους την καινούργια μέρα, να περιγράψω την ομορφιά της καλοκαιρινής νύχτας και τους ήχους της, το ποτάμι του, τα χωριά του και τόσα άλλα...κι όμως!
Ο χρόνος, μου ρίχνει με το μαστίγιο! Δεν προλαβαίνω να πω όσα θα ήθελα να πω, ας κάνω λοιπόν το καλύτερο που μπορώ, με όσο χρόνο μου δίνεται.

Απείρανθος-Στεαστό και λιθόστρωτο σοκάκι. Το χωριό του Μανώλη Γλέζου.

Βρήκα δυο sites αρκετά καλά που μπορείτε να δείτε και πληροφορίες για ολα τα χωριά της Νάξου και τις παραλίες της-οχι πως 2 μέρες φτάνουν για να τη δει όποιος πάει-αλλά να κάνετε τις επιλογές σας είτε κερδίσετε το ταξίδι είτε αποφασίσετε να το επισκεφτείτε απο μόνοι σας.

θα προσπαθήσω αύριο να προσθέσω κι άλλες φωτογραφίες απο το προσωπικό αρχείο, αφού τις σκανάρω πρώτα.

Επισκεφτείτε λοιπόν το
http://www.holiday.gr/gr/place4.php?place_id=14
και το www.naxos.gr
και ενημερωθείτε σχετικά με τη Νάξο.

A! κι ενα δημοσίευμα της Καθημερινής στο
http://www.trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_taxgreece_1_29/06/2007_195642


Ενδιάμεσα στην ανάρτηση και στη συνέχεια οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι απο διάφορα blogs και sites που αφορούν το νησί.



Χειμώνας-Αγ. Μαρίνα-Φιλότι-περιοχή "Ατσιμαούρου". Απο εδω ακριβώς ξεκινά το μονοπάτι που ανεβαίνει στην κορφή του "Ζα"..


-Αντε, βγάλε τη φωτό να δούμε τι θα καταλάβεις!


1 σχόλιο:

  1. θηρίο Β'...
    την ονειρεύομαι αυτή τη βδομάδα διακοπών στη Νάξο! αλλά αργεί ρε γαμώτο...μας φάγαν οι γάμοι!
    Καλημερούδια Θηριάκια
    υ.γ. τα καταφέρατε σήμερα να με ξυπνήσετε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή