Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Το πέρασμα στην ιστορία...

Ο Πάρβας ενώ παίζει λαούτο στο καφενεδάκι της Αμοργού

Αναδημοσιεύουμε εδώ την κριτική του Νίνου Φενέκ Μικελίδη για το εξαιρετικό ντοκυμαντέρ του Γεράσιμου Ρήγα "Πάρβας-Άγονη Γραμμή" παραγωγής 2008...η πρεμιέρα έγινε χτές 22/01/2009
στην κινηματογραφική αίθουσα Μικρόκοσμος Prince Filmcenter, ενώ η προβολή της"έκλεψε" την παράσταση στο 49ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Καλό ταξίδι Πάρβα...




Πάρβας, άγονη γραμμή

ΚΡΙΤΙΚΗ: ΝΙΝΟΣ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗΣ

Ελλάδα, 2008. Σκηνοθεσία-σενάριο-φωτογραφία: Γεράσιμος Ρήγας. Μοντάζ: Γιώργος Τριανταφύλλου. Μουσική: Νίκος Κυπουργός. 75'



Η καθημερινή ζωή του Δημήτρη «Πάρβα» Γιαννακού και της οικογένειάς του στο μοναχικό καφενείο της χώρας της Αμοργού, σ' ένα δοσμένο με φροντίδα, αγάπη και σωστό ρυθμό ντοκιμαντέρ.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον το ντοκιμαντέρ αυτό του Γεράσιμου Ρήγα που πρωτοείδαμε στο πρόσφατο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ο σκηνοθέτης, που έκανε και τον οπερατέρ, καταγράφει με κάθε μικρή λεπτομέρεια την καθημερινή ζωή μιας οικογένειας που ζει στη Χώρα της Αμοργού, φροντίζοντας το μοναδικό καφενείο της πόλης. Αφορμή για να μας γνωρίσει, με τον καλύτερο τρόπο, τα διάφορα πρόσωπα, ιδιαίτερα τον πατέρα της οικογένειας, Δημήτρη Γιαννακό, γνωστό ως Πάρβα, του οποίου ο σκηνοθέτης καταγράφει τον τελευταίο χρόνο της ζωής του, μιας ζωής δεμένης με τη ζωή και την παράδοση αιώνων.

Γυρισμένη στις τέσσερις διαφορετικές εποχές του χρόνου, η ταινία δίνει στον σκηνοθέτη την ευκαιρία να πιάσει τον αργό (αλλά καθόλου κουραστικό) ρυθμό, μαζί και τον αληθινό παλμό της καθημερινής ζωής της οικογένειας, από το χειμώνα, με τον Πάρβα να φροντίζει, όπως πάντα, το καφενείο του, ώς το καλοκαίρι, όταν ο Πάρβας πεθαίνει.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/01/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου