Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Βραβεία Αρίων...


Ξημερώματα Πέμπτης, και 100 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας συντελείται ακόμη ένα έγκλημα με θύτη το Ισραήλ και θύμα αυτή τη φορά τον Αρίωνα, το πλοίο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια προς την εμπόλεμη περιοχή. Οι Ισραηλινοί ανάγκασαν το πλοίο να επιστρέψει στη Λάρνακα καθώς σε αντίθετη περίπτωση απείλησαν να ανοίξουν πυρ εναντίον του. Παρόλα αυτά όμως, οι καναλάρχες και οι λοιποί λαμπεροί παρατρεχάμενοί τους, θεώρησαν πως δεν συντρέχει λόγος μέσα στη νύχτα να διακόψουν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν την έκτακτη είδηση. Την ίδια στιγμή το δείγμα κυβέρνησης της χώρας μας προς το παρόν κοιμάται - όρθια - ενώ από το υπουργείο εξωτερικών μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κανένα διάβημα διαμαρτυρίας. Αλήθεια, αν επρόκειτο για τα βραβεία Αρίων τα κανάλια θα μετέδιδαν έκτακτο δελτίο ειδήσεων;
Για να δείτε τι ακριβώς συνέβη απόψε μετά τα μεσάνυχτα στα ανοιχτά της Γάζας διαβάστε παρακάτω το δημοσίευμα που ανάρτησε στην ιστοσελίδα tvxs.gr το μέλος του Free Gaza Movement Πέτρο Γιώτη.

"Στις 2:30 και ενώ έπλεε περίπου 100 μίλια από τις αχτές της Γάζας, δηλαδή στο μέσο της διαδρομής Λάρνακα-Γάζα το σκάφος του Free Gaza Movement «Αρίων» (Spirit of Humanity) περικυκλώθηκε από 3 σκάφη του ισραηλινού ναυτικού. Επικοινώνησαν μαζί του με τον ασύρματο και τους ζήτησαν να επιστρέψει στην Λάρνακα διότι πηγαίνει σε απαγορευμένη περιοχή. Ηταν μια ακόμη πράξη ωμής πειρατείας από την πλευρά του σιωνιστικού κράτους, μετά τον διεμβολισμό του «Dignity» στο ίδιο ακριβώς σημείο, τα χαράματα της 30ης Δεκέμβρη. Η αποστολή του «Αρίωνα» απάντησε ότι βρίσκεται σε διεθνή ύδατα, μακριά από κάθε περιοχή πολεμικής εμπλοκής, ότι έχει πορεία προς Γάζα, προκειμένου να μεταφέρει φαρμακευτική βοήθεια για γιατρούς και ζήτησε να της εξασφαλιστεί ασφαλής διάδρομος διέλευσης για να προσεγγίσει στο λιμάνι της Γάζας. Η απάντηση των Ισραηλινών ήταν ότι δεν επιτρέπουν στο πλοίο να προχωρήσει ακόμη και στα διεθνή χωρικά ύδατα. Επί 2 ώρες τα πολεμικά του Ισραήλ, τα οποία στο μεταξύ είχαν γίνει πέντε, ενώ άλλα πέντε διακρίνονταν από το ραντάρ του «Αρίωνα» στη γύρω περιοχή, παρενοχλούσαν τον «Αρίωνα», ο οποίος συνέχιζε με σταθερή ταχύτητα την πορεία του προς την Γάζα. Στις 4:25 περίπου οι ισραηλινοί επικοινώνησαν και πάλι με τον ασύρματο και είπαν: «Αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση. Αν δεν γυρίσετε πίσω θα ανοίξουμε πυρ». Ο «Αρίωνας» συνέχισε την πορεία του. Σε πέντε λεπτά επανήλθαν με νέα προειδοποίηση για άνοιγμα πυρός. Ενώ, οι επιβαίνοντες στο σκάφος του Free Gaza Movement πραγματοποιούσαν σύσκεψη προκειμένου να αποφασίσουν τις παραπέρα ενέργειές τους, έξη ισραηλινά πολεμικά πλοία περικύκλωσαν τον «Αρίωνα» σε μικρή απόσταση και το ένα από αυτά στάθηκε ακριβώς μπροστά του με αναμμένους τεράστιους προβολείς που τύφλωναν όποιον βρισκόταν στη γέφυρα του «Αρίωνα». Ταυτόχρονα, από τον ασύρματο ακούστηκε τρίτη προειδοποίηση. Αυτή τη φορά ο ήχος ήταν διαφορετικός, η φωνή ήταν διαφορετική και πρόδιδε ανώτερο αξιωματικό από κάποιο κέντρο επιχειρήσεων: «Τελευταία προειδοποίηση. Αν δεν επιστρέψετε αμέσως, ανοίγουμε πυρ». Οι επιβαίνοντες στον «Αρίωνα», στις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί, νύχτα, στη μέση της Μεσογείου, χωρίς καμιά δυνατότητα άμυνας απέναντι σε πολεμικά σκάφη που απειλούσαν άμεσα τη ζωή τους, αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Λάρνακα. Η αρχική απόφαση της αποστολής ήταν, εάν η αναμενόμενη εμπλοκή με το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό γινόταν στα όρια της απαγορευμένης ζώνης, δηλαδή 20 με 25 μίλια από τις ακτές της Γάζας, να παρεκκλίνουν της πορείας και να προσεγγίσουν το αιγυπτιακό λιμάνι Ελ-Αρίς, ώστε από εκεί να επιχειρήσουν να προσεγγίσουν εκ νέου τη Γάζα όταν οι συνθήκες θα το επέτρεπαν. Αυτό, προφανώς, μάντεψε το ισραηλινό γενικό επιτελείο, γι’ αυτό και επέλεξε να επιτεθεί στον «Αρίωνα» νύχτα (για να μην υπάρχει δημοσιότητα) και πολύ μακριά από την εμπόλεμη ζώνη, ώστε να μην αφήσει άλλη διέξοδο εκτός από την επιστροφή στη Λάρνακα".

1 σχόλιο:

  1. καλησπέρα
    σας αναπαρήγαγα (φυσικά λινκάροντας σε σας)
    τι στο καλό; μόνο να με ξυπνάτε το πρωί θα σας έχω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή