Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Μην κάνεις τον Γιαπωνέζο!


Συχνά-πυκνά τα ΜΜΕ καταφέρνουν εντέχνως να θέτουν ερωτήματα που υποσκάπτουν το συλλογικό... ασυνείδητο, προβοκάρουν, επιτυγχάνουν να ξυπνήσουν μέσα μας τον «νοικοκύρη» και να ενεργοποιήσουν το προσωρινά απενεργοποιημένα εθνικιστικά μας αντανακλαστικά. Η ιεροτελεστία αυτή επιχειρείται με συστηματικό τρόπο καθημερινά και κυρίως λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ γιατί ως γνωστόν «της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά». Τελευταία, και ειδικά τώρα που η παγκόσμια οικονομική ύφεση όπως την ονομάζουν οι ειδήμονες ανθίζει σαν μυγδαλιά την Άνοιξη, οι «φρουροί της λαϊκής ενημέρωσης» με κάθε τρόπο προσπαθούν να θωρακίσουν ένα σύστημα το οποίο καθημερινά αποδεικνύεται πως και σάπιο είναι, και εχθρικό προς τα λαϊκά στρώματα.
Την ίδια στιγμή, δίπλα στους «φρουρούς» που λέγαμε, πλειάδα εκπροσώπων πολιτικών χώρων που χαρακτηρίζονται από το λαδωμένο μαλλί και τη χωρίστρα δεξιά, βρίσκουν το ιδανικό γήπεδο για να παίξουν – σε επικίνδυνους καιρούς – την «μπάλα» τους, με αποτέλεσμα να κερδίζουν – έστω και δημοσκοπικά – τις εντυπώσεις.
***Δεν είναι και τόσο τυχαίο το γεγονός πως στο Lead της είδησης για κάποιο φονικό δεν προτάσσεται ποτέ πια το γεγονός αυτό κάθε αυτό, αλλά το ότι ο δράστης ήταν «Αλβανός» ή στην καλύτερη περίπτωση «Αλλοδαπός».
***Στις φοιτητικές κινητοποιήσεις ούτε μία φορά δεν προτάχθηκαν τα όποια αιτήματα των φοιτητών, αλλά το γεγονός πως «άγνωστοι κατέστρεψαν βιτρίνες καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας» και πως «ταλαιπωρία περιμένει σήμερα τους οδηγούς στο κέντρο της πόλης καθώς οι φοιτητικές οργανώσεις θα διαδηλώσουν στο τάδε σημείο».
***Στις πάσης φύσεως κινητοποιήσεις εργαζομένων οι κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων βρίσκονται στο χώρο μάλλον για διακοσμητικούς λόγους. Εκτός κι αν πέσει κανένα μπερτάκι και ματώσει κανείς. Τότε μόνο μπορεί οι μεγαλοδημοσιογράφοι να προβάλουν κάποιο πλάνο καθώς η είδηση έχει τα απαραίτητα στοιχεία του τηλεοπτικού ρεπορτάζ δηλαδή «Αίμα και Σπέρμα».
***Τελευταίο φρούτο; «Για ακόμη μία ημέρα παραμένει κλειστός ο ιερός βράχος της Ακρόπολης από τους συμβασιούχους του ΥΠ.ΠΟ που ζητούν την καταβολή των δεδουλευμένων και τη μονιμοποίησή τους» μεταδίδουν τα κανάλια. Και σκέφτεται ο παντοφλάρχης τηλεθεατής καθισμένος στον ΙΚΕΑ καναπέ του «κοπτόμενος» για τη διεθνή προσβολή που υφίσταται η χώρα καθημερινά από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων:
«Μα, καλά!», σου λέει, «Είναι δυνατόν; Και τι θα απογίνει ο Ιάπωνας που ταξίδεψε τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα για να έρθει στην Ελλάδα και θέλει να δει το μνημείο;».
*Το τι θα απογίνει ο συμβασιούχος και η οικογένειά του αν μείνει άνεργος δεν το σκέφτεται όμως...
*Όπως δεν κάνει τον κόπο να σκεφτεί και το ΓΙΑΤΙ οι κυβερνήσεις των τελευταίων – πολλών – ετών προεκλογικά τάζουν λαγούς με πετραχήλια στους συμβασιούχους κάθε κλάδου...
*Δεν προλαβαίνει όμως να σκεφτεί. Η ώρα που παίζονται τα θέματα αυτά είναι πάντα λίγο πριν το δελτίο καιρού.
*Και τότε ο παντοφλάρχης αλλάζει κανάλι για να προλάβει να πάρει μάτι την Πετρούλα του STAR.
Λίγο πριν τελειώσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου